Senioren & Computers
De Hoge Weg 3
6026 RW  Maarheeze
+31 495 49 55 66
info@seniorenencomputers.nl

S&C video-archief

Computerinloop

De Schaapskooi Gastel
Vrijdag 10:30-12:00 uur

Onze school Maarheeze
Woensdag 10:00-12:00 uur

't Buuls zitje t.o. De Borgh
Dinsdag 10:00-12:00 uur

Bescherming tegen gijzelsoftware

Dit artikel werd geplaatst op 06-07-2017

Een optie die mappen op de pc in de gaten houdt en ongeoorloofde wijzigingen blokkeert, moet Windows 10-gebruikers gaan beschermen tegen ransomware.

In de laatste testversie van de grote herfstupdate voor Windows 10 is een beveiliging tegen gijzelsoftware opgenomen. De nieuwe optie verschijnt onder de naam bewaakte mappentoegang in het Windows Defender Security Center. Een aantal standaardmappen wordt automatisch bewaakt. Onder meer Documenten, Foto's en Bureaublad. Daarnaast kan de gebruiker zelf mappen opgeven die bewaakt moeten worden. Het systeem beschermt vervolgens deze mappen. Wanneer een ongeoorloofd programma bestanden in een van de mappen tracht aan te passen, volgt een waarschuwing.

Gijzelsoftware

De Engelse term voor gijzelsoftware is ransomware. Ransom is een Engels woord. Het betekent losgeld. Ransomware is kwaadaardige software die de computer gijzelt en vervolgens losgeld eist. Alle bestanden op een pc, of de pc zelf, worden versleuteld. Ze gaan op slot en de gebruiker kan er niets meer mee. Na betaling maken de criminelen de versleuteling weer ongedaan.

Bron: SeniorWeb