Senioren & Computers
De Hoge Weg 3
6026 RW  Maarheeze
+31 495 49 55 66
info@seniorenencomputers.nl

S&C video-archief

Computerinloop

De Schaapskooi Gastel
Vrijdag 10:30-12:00 uur

Onze school Maarheeze
Woensdag 10:00-12:00 uur

't Buuls zitje t.o. De Borgh
Dinsdag 10:00-12:00 uur

Gezond verstand

Dit artikel werd geplaatst op 15-04-2017

Veilig computeren en internetten met Windows 10 is deels een kwestie van kennis, en deels een kwestie van gezond verstand. Voor het gezond verstand vindt u hier tips om te onthouden en toe te passen. Goed voorbereiden is het halve werk!

Waar moet u op letten om veilig te computeren?

  • Windows 10 toont meldingen over het systeem en veiligheid rechtsonder in beeld. Rechts van de Windows-klok staat een symbool van een tekstwolkje. Klik daarop om meldingen over bijvoorbeeld de virusbescherming te lezen. Komen er andersoortige meldingen in beeld tijdens het internetten? Dan is de website waar u op bent, mogelijk besmet met malware vanuit bijvoorbeeld het advertentieprogramma. Kleurige meldingen met dringende boodschappen over problemen met Windows, nodigen u uit tot erop klikken. Wie dat doet, krijgt een virus op de computer. Ziet u zo'n venster? Klik in de Taakbalk met de rechtermuisknop op het balkje dat bij de melding hoort en kies voor 'Venster sluiten'.
  • Ook e-mailen gaat met gezond verstand. In de meeste mailprogramma's ziet u direct bij het aanklikken van een mail de inhoud ervan. Komt de mail van een onbekend persoon of bedrijf? En zit er een bijlage bij of staat er een link in? Gooi de mail dan direct weg. Reageer er niet op.
  • Hierop aansluitend: beantwoord spam niet. Ook niet als het bericht afkomstig lijkt van iemand die u kent. Diegene geeft bijvoorbeeld aan dat hij een prijs heeft gewonnen en u wil laten meedelen. Of hij zegt een foto van u op internet te hebben gezien. Spammers versturen op grote schaal reclameberichten voor allerlei artikelen. De e-mailadressen worden soms gekocht in grote bestanden of door een computer zelf bedacht. Als u reageert op zo'n e-mail, dan is dat een teken dat uw mailadres wordt gebruikt en voor criminelen is dat uiterst interessante informatie.
  • Iedereen kan tijdens het versturen van mail een fictieve afzender opgeven. Zo kan het erop lijken dat u mail van uzelf krijgt. Of dat een bekende ineens een gekke mail stuurt. Uw computer is niet gehackt als dat gebeurt, de afzender is hooguit 'slimmer' te werk gegaan door geen gefantaseerde naam te gebruiken maar die van u of uw bekende. Open geen bijlage van een bekende afzender wanneer u het toch niet vertrouwt. Vraag bij de desbetreffende persoon na of die inderdaad een bijlage heeft gestuurd.
  • Wees voorzichtig met het openen van bijlagen. Computercriminelen zijn er handig in u te verleiden een bijlage van een mail te openen. Ze doen bijvoorbeeld net of er een e-mailkaart in de bijlage zit of naaktfoto's van bekende mensen. Veel internetters raken dan nieuwsgierig en besluiten de bijlage te openen, waarna er een dubieuze website wordt geopend of een virus wordt geÔnstalleerd.
  • Wees achterdochtig wanneer iemand vraagt naar persoonlijke informatie en financiŽle gegevens. Banken sturen u bijvoorbeeld nooit een e-mail met het verzoek uw persoonlijke gegevens te controleren of veranderen. Ook niet dat uw bankpas geblokkeerd is of vernieuwd moet worden. Dat is allemaal phishing.
  • Gebruik complexe wachtwoorden. Gebruik niet uw eigen telefoonnummer, naam of geboortedatum als wachtwoord. Die zijn te gemakkelijk te achterhalen.
  • Bekijk webwinkels met een kritische blik. Zijn de prijzen die gevraagd worden extreem laag? Ziet de website er amateuristisch uit? Komt u veel spelfouten tegen? Wordt er een bestaand bezoek- of postadres vermeld? Dit zijn allemaal punten waaruit u kunt afleiden of de webwinkel in kwestie te vertrouwen is.
  • Websites die vertrouwelijke informatie van u verlangen, zoals de internetbankiersites van de banken, sturen u altijd naar een beveiligde webpagina. U herkent een beveiligde webpagina aan het begin van het webadres. Dat begint met 'https://' in plaats van met 'http://'. In sommige browsers is de adresbalk met de URL erin groen gekleurd als de site is beveiligd. Let daarop als u gaat internetbankieren.

Bron: SeniorWeb

Hulp nodig? Lees dan hier verder.