Senioren & Computers
De Hoge Weg 3
6026 RW  Maarheeze
+31 495 49 55 66
info@seniorenencomputers.nl

S&C video-archief

Computerinloop

De Schaapskooi Gastel
Vrijdag 10:30-12:00 uur

Onze school Maarheeze
Woensdag 10:00-12:00 uur

't Buuls zitje t.o. De Borgh
Dinsdag 10:00-12:00 uur

In phishing getrapt, wat nu?

Dit artikel werd geplaatst op 04-03-2017

Nepmails, phishing, valse e-mails. Allemaal denken we dat we er niet intrappen, dat het ons nooit zal overkomen. Maar wat als het wel gebeurt?

Internetfraude

Onder de verzamelnaam 'internetfraude' vallen nogal wat zaken: valse e-mails, nepshops, spookfacturen, noem het maar op. Criminelen zijn uit op uw geld, uw persoons- en inloggegevens, uw e-mailadres of telefoonnummer. Wat te doen als u erin bent getrapt?

Een bijlage geopend

U krijgt een e-mail met daarin een bijlage. Bijvoorbeeld een factuur. Nietsvermoedend opent u deze bijlage. Hij blijkt niet pluis. Wat nu?

  • Sluit het e-mailprogramma af
  • Laat de virusscanner een uitgebreide scan van de computer uitvoeren. En laat het programma gevonden schadelijke software onschadelijk maken.
  • Wijzig voor de zekerheid uw (belangrijke) wachtwoorden. Zeker die van uw e-mail en bank.
  • Wacht met internetbankieren totdat u er zeker van bent dat er geen schadelijke software op de pc aanwezig is. Twijfelt u daaraan, neem contact op met uw bank voor een advies.
  • Is de mail afkomstig van een bekend bedrijf of bekende instantie, neem dan ook hiermee contact op en leg hen de situatie voor.

Geklikt op een link

U hebt doorgeklikt op een link in een e-mail. Hierdoor kan schadelijke software zijn ge´nstalleerd. Hebt u dat vermoeden, volg dan dezelfde stappen als hierboven bij de geopende bijlage. Een link kan ook naar een webpagina gaan. Waar u bijvoorbeeld inloggegevens hebt ingevuld of uw persoonsgegevens. Lees in dat geval verder bij het volgende onderdeel.

Gegevens ingevuld op een valse website

U hebt het vermoeden dat u gegevens hebt ingevuld op een nepsite. Omdat u hebt doorgeklikt op een link in een e-mail of bijvoorbeeld op een advertentie op Facebook. Wat te doen?

  • Kwam u via een mail terecht op de site? En u vermoedt dat zowel site als e-mail nep zijn?
  • Inloggegevens ingevuld? Verander direct uw wachtwoord.
  • Telefoonnummer opgegeven? Hebt u het idee dat uw telefoonnummer misbruikt wordt voor (dure) sms-abonnementen? Controleer dit op de site www.payinfo.nl
  • E-mailadres achtergelaten? Grote kans dat u gebombardeerd wordt met dubieuze reclamemails. Afmelden hiervoor heeft geen zin: daarmee bevestigt u dat u op uw e-mailadres berichten leest. Verplaats de e-mails naar de spam-map. Daarmee leert u uw e-mailprogramma welke e-mails spam zijn. Na een tijdje komen deze mails automatisch in de spam-map terecht.
  • Bankgegevens ingevuld? Bel direct uw bank
.

Geld overgemaakt

Hebt u geld overgemaakt aan een partij die niet te vertrouwen is? Doe dan aangifte van oplichting bij de politie. U kunt hiervoor een afspraak maken via 0900-8844, het landelijke telefoonnummer van de politie of bij het dichtstbijzijnde politiebureau. Neem ook contact op met uw bank.